24 Nisan 2013 Çarşamba
Cırıtta
Bugün iç anadolu ve karadeniz yöresinin pratik bir kahvaltı yemeğini sizlerle paylaşacağız. Asıl adı zırıtta olmakla beraber yöreden yöreye cırıtta ismiylede bilinen bu yemek oldukça lezettli ve kolaydır.
Malzemeler:
2 bardak süt
2 yumurta
2 çay kaşığı kabartma tozu
1.5 bardak un
Tuz
Yapılışı:
Bütün malzemeyi büyük bir kapta karıştırın ve iyice yoğurun. Ardından tıpkı mücver yapar gibi çorba kaşığı ile kızgın yağın üzerine tavaya bırakın. Bıraktığınız parçalar 4 - 5 krep kalınlığında olmalıdır ve tava yeteri kadar kızgın olmalıdır. Afiyet olsun.
Muhlama (Guymak)
Bugün sizlerle Karadenizlilerin çok sevdiği hem sabah kahvaltılarında hemde akşam yemeklerinde yedikleri çok lezzetli bir yemek paylaşacağım. Geleneksel ve yöresel bir yemek olan Muhlama. Nam-ı diğer Guymak
Malzemeler:
2 çorba kaşığı tereyağ
3 çorba kaşığı mısır unu
2 su bardağı Trabzon Peyniri (eğer yoksa çeçil kullanın)
1 bardak su
1 bardak süt
Yapılışı:
Önce tereyağı tavaya atıp iyice kızdırın ardından mısır ununu komple tavaya dökün. Rengi değişmeye başladığı an su ve süt karışımını üzerine boca edin. Kaynadığını anladığınız an içine bütün peyniri boşaltın ve kısık ateşe alın. Tereyağ üzerine çıkana kadar bekletin. Afiyet olsun.
Kayseri Mantısı
Malzemeler
Hamur için
1 adet yumurta
3 su bardağı un
1 kahve fincanı su
Tuz
İç İçin:
250 gr kıyma
1 soğan
Yarım demet maydanoz
Tuz
Karabiber
Sos için:
1 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı tereyağ
5 diş sarmısak
Yarım kilo yoğurt
Kırmızıbiber
Yapılışı:
Yumurta, tuz ve suyu ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın. Hamuru avuç içinden daha ufak parçalara ayırıp dinlenmeye bırakın. (30 dakika) Soğanı, kıymayı, kıyılmış maydanozu, karabiberi ve tuzu farklı bir kapta karıştırın. Az önce ayırdığınız hamur parçalarını olabildiğince ince şekilde açın. Daha sonra bu yufkaları kare kare olacak şekilde kesip içine hazırladığımız içten koyalım. Bir tencere suyu kaynatalım ve içine 1 çorba kaşığı sıvıyağ ile tuz ekleyelim. Mantı hamurlarını tencerede haşlayalım. Başka bir tavada tereyağı eritip, salça ve sarmısakla kavuralım. 3 çorba kaşığı kadar alıp mantıların üzerine ekleyelim. Afiyet olsun.
Mücver
Bugün sizlere annelerimizin bir çok sabah, dar zamanda yaptığı lezzetli ve uygun fiyatlı olan mücver kızartmasından bahsedeceğiz. Malzemeler arasında belirtmedik ama 1 çay kaşığı toz şeker eklerseniz daha da lezzetli olacaktır mücveriniz.
Malzemeler:
1 adet havuç
1 adet patates
4 adet kabak
4 yumurta
Dereotu
1 soğan
1 su bardağı peynir
3 fincan un
Nane
Kimyon
Karabiber
Tuz
Yapılışı:
Havuç, patates ve kabakları robottan geçirin. Robot yoksa rendeleyebilirsiniz. Soğan, dereotu ve naneleri ince ince doğrayıp karışıma ekleyin. Kimyon, karabiber ve tuzu dilediğiniz oranda karıştırıp üzerine ekleyin. En sonunda yumurta, beyaz peynir ve unu ekleyin. Bulamaç haline gelene kadar yoğurun. Tavada kızdırdığınız yağın üzerine 1 er çorba kaşığı olacak şekilde bulamaçtan koyun. Afiyet olsun
Zeytinyağlı Yaprak Sarması
Malzemeler
Yarım kilo asma yaprağı
3 su bardağı pirinç
2 adet soğan
1 çay bardağı zeytinyağ
1 yemek kaşığı kuru nane
Yarım demet maydanoz
Yarım çay kaşığı karabiber
Tuz
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı çam fıstığı
2 su bardağı su
Yapılışı:
Soğanları rendeleyin ardından pirinç ve çam fıstığı ekleyerek kavurun. Nane, kuş üzümü ve dilediğiniz miktarda tuz koyun pişirme işlemine devam edin. Maydanozları ince doğrayın ve karabiberle beraber karışıma ilave edin. Piştikten sonra 15 dk dinlenmeye bırakın. Daha sonra yapraklarınızın içine yeterli miktarda iç koyun. Her yaprağı yan yana olacak şekilde tencereye dizin. Bu işlem bitince 3 yemek kaşığı zeytinyağı sarmaların üzerinde gezdirin. Daha sonra tencereye su koyun. (sarmaların üzerinde 2 parmak kadar su oalcak) Kaynamaya bırakın. Servis yapmadan önce mutlaka üzerine limon sıkın. Afiyet olsun.
Patlıcan Kebabı
Malzemeler
1 kg dana kıyma
200 gr kuyruk yapı
4 kırmızıbiber
5 patlıcan
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı su
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Bir kabın içine kuyruk yağını ve kıymayı koyun üzerine biberleri doğrayın. (ince uzun olmalılar) Daha sonra bu karışıma tuz ve karabiberi ekleyin ve yoğurun. Patlıcanları ise soğan halkaları gibi geniş halkalar şeklinde kesin. 20 dakika kadar tuzlu su da dinlendirin. Dinlenen malzemeleri kar topundan daha ufak parçalar haline getirip yuvarlayın. Daha sonra fırın tepsisine yerleştirin. Yerleştirme işlemini bir sıra patlıcan bir sıra harç olacak şekilde yapın. En sonunda sıvı yağ ve suyu karıştırıp üzerine dökün.
Afiyet olsun.
Yüksük Çorbası
Malzemeler4 su bardağı un2 adet yumurta1 tatlı kaşığı tuzAldığı kadar su300 gr haşlanmış nohutİç Malzemeleri300 gr kıymaYarım demet maydanoz2 adet soğan1 tatlı kaşığı biber salçasıTerbiye Malzemeleri2 yemek kaşığı sıvı yağ1 yemek kaşığı salça1 yemek kaşığı un
Yapılışı:
Soğanları ve maydanozları ince ince doğrayın. Kıymayı harç yapmak için büyük ve geniş bir kaba koyun, doğranmış soğan, tuz, karabiber, salça maydanozla beraber yoğurun. Başka bir kaba un dökün, içine yumurta kırıp tuz dökün, biraz su katarak hamur haline getirin, fazla sulanmamasına dikkat edin. Hamuru biraz dinlendirin. (15 dk yeterli) Daha sonra 4 parçaya bölün ve ufak bezeler haline getirin. Açabildiğiniz kadar ince şekilde hamuru açın, Açtığınız karelerin içine, az önce hazırladığınız iç malzemelerini pay edin. Daha sonra bir tencereye 1 litre su koyun, suyu kaynatın içine nohutları atın. Daha sonra ise yapmış olduğunuz hamuru atın.
Başka bir tavanın içine 2 kaşık yağ koyun, biraz salça ve 1 kaşık unu beraberce kavurun. Kaynayan tencereden 2 kaşık su alın ve kavurduğunuz bu karışıma koyun. Çorbanızı kaynaya kadar pişirin, topak olmaması için sürekli karıştırın. Afiyet olsun.
Çılbır
Malzemeler:
Orta boy soğan
4 adet yeşilbiber
3 adet domates
pul biber , tuz
1 Yemek kaşığı kuru zeytin
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı un
Tereyağ
1 Çay bardağı pirinç
Yapılışı:
Domates, soğan ve yeşilbiberleri ince ve ufak olacak şekilde doğrayın. Ne kadar ufak olurlarsa o kadar lezzetli bir çılbırınız olacaktır. Soğanlarla biberleri tencerede yağda kavurun, fazla uzun tutmayın 4 dakika yeterli, Kızarma işlemi başlayınca tuz, pul biber ve severseniz karabiber katın. 5 bardak suyu (sıcak olarak olacak) pirinçlerle beraber pişirin bu esnada kuru zeytinleri dökün. (kuru zeytin olmasa da olur şart değil) Başka bir tavaya bir miktar su koyun, su kaynadığı an üzerine yumurta kırıp biraz tuz ekleyin, yumurtalar haşlanınca hazırladğımız harcın üzerine ekleyin.Tereyağ ve pul biberi başka bir tavada kızıdırın bu sosu yemeğinizin üstüne dökün. Afiyet olsun.
23 Nisan 2013 Salı
Tekirdağ Köftesi
Malzemeler:
Yarım kg koyun kıyması
Yapılışı:
İlk olarak irmik, kimyon, karabiber, kesme şeker ve karbonatı sütün içinde iyice eritin bu kısım çok önemli topak topak olmaması için sürekli karıştırın. Soğan ve sarmısakları rendeleyip bütün malzemeleri karıştırın. Kepek ekmeklerini robottan geçirin ya da elinizde ufalayın. Kıymaları tuzlayarak yoğurun, üzerine karabiberde ekleyin. Kıymaları 1 gün olmasada 6 saat soğuk dolapta bekletmenin faydası var. Daha sonra avuç içi büyüklüğünde parçalar kopartarak kızartın. Afiyet olsun.
Püf nokta: köfte harcına bir tatlı kaşığı şeker eklerseniz, annelerin yaptığı lezzetli köftelere ulaşabilirsiniz.
(bir sefer çekilmiş)
Yarım kg kuzu kıyması
(bir sefer çekilmiş)
1 kahve fincanı irmik
1 tatlı kaşığı kimyon, karabiber
1 adet kesmeşeker
1 çay kaşığı karbonat
Yarım fincan süt, 1 adet soğan
1 diş dövülmüş sarımsak
1 dilim kepek ekmeği
21 Nisan 2013 Pazar
Islak Kurabiye

Bugün sizlere tahinli ıslak kurabiye ve püf noktalarının tarifini vereceğiz.
Malzemeler:
40- 45 adet için.
150 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
2 adet yumurta
5 yemek kaşığı tahin
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2,5 – 3 su bardağı un
Şerbeti için;
3 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Yapılışı:
Önce şerbeti yapacağız. Toz şeker ve suyu şeker iyice eriyene kadar karıştırın. Koyulaşınca limon suyunuda ilave edin 5 dakika daha pişirin.
Un hariç diğer malzemeleri kaba alıp hamur için yoğurmaya başlayın. Hamurdan ufak parçalar koparın ve bu parçaları yuvarlayıp fırın tepsisine koyun.
Önceden ısıtılmış (180 erece) fırında rengi koyulaşana akdar bekletin.
Fırından çıkan tatlılara şerbeti döküp 5 saat beklettikten sonra servis edin. Afiyet olsun.
PumPum Çorbası
Bugün yine bir anne tarifi ile karşınızdayız. Annelerimizin özellikle biz hasta olmayalım diye bol biberli yaptığı pumpum çorbasının tarifini vereceğiz sizlere.
Malzemeler
4 Çorba K. Mısır Unu
1 Su B. Et Suyu
1 Su B. Süt
3 Dilim Tost Ekmeği
1 Çorba K. Domates Salçası
2 Çorba K. Tereyağı
50 Gr. Kaşar Peyniri
Su
Tuz
Yapılışı:
Et suyu, soğuk su ve mısır ununu tencere içinde karıştırıyoruz çok katı olmaması için ara ara su ekliyoruz. Tuz ve sütle beraber pişirmeye devam ediyoruz. Tereyağını tavaya atıp üzerien doğranmış tost ekmekleri ve pastırmayı ekliyoruz.
Sosu İçin:
Rereyağ kızarırken üzerine salça ekleyip kavurmaya devam ediyoruz biraz sıcak su ile kıvama getiriyoruz. Afiyet olsun.
Çanak Köfte
Malzemeler
750 gr. kıyma
1 soğan
1 yumurta
1 tutam maydanoz
tuz
karabiber
galeta unu
Garnitür:
2 kabak
2 havuç
1 patates
Sos:
1 su b. domates sos
kaşar peyniri
Yapılışı:
Yumurta, kıyma, soğan ve maydanozu karıştırıyoruz.. Tuzunu, karabiberini atıyoruz. Galete ununuda dökerek iyice yoğuruyoruz. Hazırladığımız harcı ayrı bir yağlanmış tepsiye alıyoruz ve çanak şekli veriyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Kabak, havuç ve patatesi sıvı yağ ve tuz ile karıştırıp hepsini yağlanmış fırın tepsisine koyup, yayıyoruz. 180 derceye ayarlanmış fırında 25 dk pişiriyoruz.
Sosu için, sıvıyağ dökülmüş tavaya fesleğeni döküyoruz. Domates sosunu da döküyoruz. Pişen köfteyi servis tabağına alıyoruz, içine pişirdiğimiz sebzeleri dolduruyoruz. Hazırlanan so en son yemeğin üzerine dökülür.
Yalancı Pizza
Bugün sizlere yapması çok basit, her öğün yenebilecek bir pizza tarifi vereceğim.
Malzemeler
Tost ekmeği
Salça
Kaşar
Sucuk
Salam
Kekik
Zeytin
Yapılışı:
Tost ekmeklerinin üzerine salçaları sürün, üzerien kekik dökün. Alt sıraya önce kaşar dilimi üzerine salam sucuk sonra tekrar kaşar dilimi en üste zeytin bırakın. Bunları 150 derecelik fırında 6 dakika ısıtın. En üstteki kaşar erir erimez hemen alın. Bu zaman kadar yediğiniz en iyi pizzaların arasına girebilecek bir tarif. Afiyet olsun.
Özel Anne Tostu
Malzemeler
Tost ekmeği
Kaşar
Salça
Kekik
Yapılışı:
Tost ekmeğinin üzerien iyice salça sürün. (salça yoksa ketçapta olur) Salçanın üstüne kekik dökün üzerine kaşarı ekleyin. 10 dakika tost makinesinde tutun. Daha önce denemediğiniz kadar lezzetli bir tost garantisi veriyoruz sizlere. Afiyet olsun.
Cheesecake
Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 paket labne peyniri(300 gr.)
1 su bardağı süzme yoğurt
yarım portakal kabuğu rendesi
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
Tabanı için
1.5 paket yulaflı veya kepekli bisküvi
1 yemek kaşığı tereyağı
Portakal sosu için
2 adet portakal püresi
2 tatlı kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı şeker(damak tadınıza göre değiştirebilirsiniz)
Yarım portakal kabuğu rendesi
Yapılışı :
Bisküvileri robatat çekin robat yoksa iyice un ufak edin. Eritilmiş tereyağ ile karıştırın ardından kalıbın dibine koyun. Yumurta ve şekere labne ve yoğurdu ekleyin bu 4 lüyü çırpın. Son olarak portakal kabuğuna nişasta ekleyerek karıştırın ardından bisküvnin tabanına dökün. Önceden ısıtılmış fırında 160 derecede üstünü 35-40 dakika kadar pişirin. Kızarmasına izin vermeyin. 6 saat akdar dolapta bekletin.
Portakal sosu yaparkende portakal kabuklarını robattan geçirin ardından yağ ve şeker ilave ederek ( 1 er kaşık) ısıtın, ve yaptığımız cheesecake in üzerien dökün. Afieyt olsun
Tavuklu Krep
Malzemeler
1 tavuk gögsü (tek parcasi)
1 Kuru sogan ,
2 dis sarmisak,
5 büyük boy büyük mantar,
2 corba kasigi bezelye, (ben barbunya kullandim)
1 yemek kasigi un
Yeterince su, sivi yag , karabiber, tuz ,
Yesil sogan yapraklari veya maydonoz saplari krepi baglamak icin
Yapilisi:
Tavuk göğsünü sote şekilde doğruyoruz.Tavuklarımızı tavada kavurup üzerinene soğan ve de sarımsakları döküyoruz. Taze biberleri ve mantarlarıda ilave ediyoruz. Fazla sulu olmayacak şekilde suyu koyuyoruz üzerine bu arada tuz ve karabiberide eklemeyi unutmayın.
Krep harci :
500g soguk süt ,1 yumurta, tuz ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ bunları kıvamlı şekilde karıştıırn. Krepler piştikçe tavadan alın. Pişen krepleri küp veya bohça şekline sokuyoruz içine tavukları koyup ağzını büzüyoruz. İsterseniz maydonoz sapıyla bağlayabilirsiniz. Ardından 170 derecelik fırında 8 dakika bekletiyoruz. Afiyet olsun.
Domates Çorbası
Malzemeler:
5 adet normal boy domates
4 su bardağı su
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı tereyağ
Eser miktarda rendelenmiş kaşar
Yapılışı:
Domatesleri soyup rendeleyin. Tereyağ ve unu kısık ateşte kavurun ardından üzerine 2 yemek kaşığı salça ekleyin. Domateslerin üzerine 1 su bardağı sütü ve 4 su bardağı suyu ilave edin ardından tencereye ekleyin hepsini. Çorba kaynayıncaya kadar karıştırın ve pişirin. Kaynadıktan sonra altını kısın ve üzerien kaşarları rendeleyin. Afiyet olsun.
Bulgur Pilavı
Malzemeleri
2 su bardağı pilavlık bulgur
2 adet kuru soğan
2 adet domates
2 adet sivri biber
2 yemek kaşığı margarin
4 bardak su veya et suyu
Tuz
Yapılışı :
Soğanları ince ve ufak doğrayıp tencerede kavurun. Domates, sivri biber ve tuzu üzerine ekleyin. 5 dakika pişirin. Suyu üzerine dökün. Kaynayan suya ayıklanmış, bol suda yıkanmış bulgur eklenir. Pilav suyunu çekine kadar bekleyin. Afiyet olsun.
Mercimek Çorbası
Malzemeler:
1 neskafe fincanı kırmızı mercimek
1 soğan
1 çorba kaşığı un
1 et/tavuk bulyon
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
8 su bardağı su
Tuz
Yapılışı:
Soğanı çok ince ve ufak doğrayın yoksa çorbanın içinde dilinize gelip rahatsız edecektir sizi.. Yağ eklediğiniz tencerede, pembeleşinceye kadar kavurun soğanları. Soğan kavrulunca, tencereye un ekleyin. 2 dkikada böyle kavurun. Ardından tavuk bulyonunu, kırmızı mercimeği ve tuzunu ekleyin.Suyuda ekleyip biraz pişirin. Çorbanız piştikten sonra (15 20 dk) el blender’ı ile püre kıvamına getirin. Afiyet olsun
Su Böreği
Malzemeler
Hamuru için:
5 adet yumurta (köy yumurtası tercih edebilirsiniz)
1 su bardağı ılık su
7-8 su bardağı un
1 tutam kaşığı tuz
İçi için:
500 gr. beyaz peynir
1 küçük kase tereyağı ve sıvıyağ karışımı
Yufkalar için:
4 litre sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz
3 çorba kaşığı sıvıyağ
4 litre soğuk su
Yapılışı:
Hamuru 1 bardak ılık su ekleyerek iyice yoğurun. Kıvama gelen hamuru 8 parçaya ayırın her parça avuç içi büyüklüğünde olsun. Yuvarlak fırın tepsisini sıvıyağ tereyağı karışımı ile yağlayın ve ilk bezeyi tepsi büyüklüğünde açın.
Bir tencerede 4 litre suyu kaynatıp içine tuzu ve sıvıyağı ekleyin. Tepsi büyüklüğünde açtığınız yufkayı kaynayan suda 1-2 dakika kadar haşlayın. Haşlanan yufkayı alın ve hemen diğer tencere içinde beklettiğiniz soğuk suya atın. Suyun çok soğuk olmamasına dikkat edin. Yufkayı yağladığınız tepsiye yerleştirin.Üzerine tereyağı karışımından dökün ve ufaladığınız beyaz peynirden bir parça ekleyin. Bütün yufkalara aynı işlemleri yapın. Tepsiyi ocağın büyük gözüne koyun, iki tarafıda ayrı ayrı pişirin. Sıcak servis edin.
Karnı Yarık
Türk Mutfağının en lezzetli yemeklerinden biriyle beraber karşınızdayız. Anne elinden karnı yarık tarifi anlatacağız size bugün. Afiyet olsun şimdiden.
Malzemeleri
6 adet orta boy patlıcan
2 su bardağı su
2 adet orta boy soğan
250 gram kıyma
3 adet domates
1 yemek kaşığı salça
Tuz
Karabiber
İnce doğranmış maydanoz
2 su bardağı sıvı yağ
Yapılışı:
Patlıcanları başından ve sonundan 1cm boş bırakarak tamamuıyla soyun. Ortadan kesin fakat bıçağı dibe değdirmemeye dikkat edin hassas olun. Bol tuzlu suda bir saat bekletin. Ardından bol yağda kızartın. Kolestrolünüzü ve tansiyonunuzu düşünmeyin size anne elinden karnı yarık tarifi veriyoruz anneler en iyisini bilir. :) Tepsiye çizilen yeri üste gelecek şekilde dizin ardından bir kaşığın çukur kısmını kullanarak ortalarını ezip çukurlaştırın. Bu esnada kıymayı çok az yağ ile kavurun. Rendelenmiş domates, tuz, biber, karabiber ilave edilip, biraz kaynatın ama çok değil. Ortasını çukur yaptğınız patlıcanların içine kıymaları dolduurn. 2 su bardağı salçalı su ilave edilerek 15-20 dakika pişirin. Afiyet olsun.
Sucuklu Yumurta
Bir sucuklu yumurta ne akdar farklı olabilir dediğinizi duyar gibiyim. Haklısınız bu kadar basit bir yemekte çok fark yaratmak mümkün değil fakat sizlere bugüne kadar yemeklerde annelerimizin kullandığı püf noktaları anlattım, aynı durum bu yemek içinde geçerli.
Malzemeler
3 yumurta
eser miktarda sucuk
tereyağ
kimyon (1 çay kaşığı)
Yapılışı:
Öncelikle terayağı kısık ateşte eritiyoruz. Ardından dilimlediğimiz sucukları üzerine atıyoruz. Püf nokta burasıdır: 1 çay kaşığı kimyonu sucukların üzerine döküyoruz, üzerine yumurtaları kırıp fazla karıştırmadan pişiriyoruz. Dileyenler üzerine kaşarda rende edebilir. Afiyet olsun.
Pilav
Türk Halkının en sevdiği yemeklerin başında gelir pilav. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır derler. Türkiye'de her evin ayrı bir pilav tarifi vardır. Sizlere en lezzetlisini vermeye çalışacağım.
Malzemeler
1 su bardağı beyaz pirinç (Ben baldo kullanıyorum.)
1 ufak tereyağ parçası2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 kesmeşeker
Tuz
1 + 1/5 su bardağı kaynar su
Not: işin sırrı kesme şekerde, yollardaki arabalardan yediğimiz pilavların içinde kesme şekeri fazlaca olur, lezzeti burdan gelir.
Yapılışı:
Pirincin üzerine de 1 tatlı kaşığı kadar tuz dökün. Üzerini 2 parmak geçinceye kadar kaynar su ile doldurun. En az yarım saat bu şekilde kalsın. Bu olay pirince lezzet katacak pilavı daha güzel bir hale getirecektir. Pirincleri iyice yıkayın ardından tencereye koyduğunu tereyağ-zeytinyağı eritip, ısıtın. Pirinçleri tencereye ekleyin ve üzeirende şeker&tuz ilave edin. Pirinçler bütün suyu çekene kadar kavurun. İyice kavrulunca 1 bardaktan daha kaynar su dökün üzeirne bu pilavınızın tel tel olmasına yardımcı olacaktır. Ardından max 2 dakika daha kısık ateşte tutun kapakla tencere arasına gazete kağıdı koyup ocaktan alın. Bu işlem buharın pilavı ıslatmasını engelleyecektir. Afiyet olsun.
SÜTLAÇ
Malzemeler
1 kg süt1 su bardağı pirinç
3 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya şekeri
1 yumurta
2 yemek kaşığı nişasta
Yapılışı:
Pirinci ve suyu tencereye koyarak pirinçler suyu çekene kadar pişirin. Daha sonra sütten bir kase ayırıp kalanı tencerenin içine döküb koyulaşmaya başlayınca şekeri ilave edin 5 dakika kaynatın ayarını kaçırmamaya çalışın kıvamı önemlidir. Ayırdığımız sütü nişasta ve yumurtayla iyice karıştırıp kaynayan kısma ekleyin rengi değişmeye başladığı an ocaktan alın vanilya şekerini ekleyin, kaselere dökün, kaseleri derin bir tepsiye yerleştirin, önceden ısıtılmış fırında üzerilerini kızartın. Eğer toprak kaseleriniz yoksa cam kaseler kullanabilirsiniz.
Un Kurabiyesi
Un Kurabiyesi
Malzemeler
1 paket katı yağ
1 kahve fincanı sıvı yağ
3 kaşık pudra şekeri
4 kaşık buğday nişastası
Alabildiği kadar un (4,5 – 5 bardak)
1 çay bardağı pudra şekeri (Üzeri için)
Yapılışı:
Katı yağ, sıvı yağ ve pudra şekerini iyice karıştırın. Nişasta ve unu ilave edip hamuru iyice yoğurun.
Daha sonra hamurdan parçalar koparıp rulo biçimine getirin, dilerseniz bıçakla üzerine kesik atarak şekil verebilirsiniz. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında beyaz kalacak şekilde pişirin. Fırından çıkardığınızda pudra şekeri ile lezzet katabilirsiniz. Sıcak çayın yanında servis edin.
Panno Cotta
Panno Cotta

Malzemeler
200 ml krema (hazır almayın çok zararlılar)
yarım su bardağı toz şeker
yarım su bardağı süt
2 tatlı kaşığı toz jelatin
2 yemek kaşığı su
1 su bardağı yoğurt
yarım tatlı kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
Sosu İçin :
1 yemek kaşığı su
1 yemek kaşığı toz şeker
yarım su bardağı meyve (frenk üzümü, böğürtlen, ahududu, likapa, kara dut gibi)
Yapılışı:
Süt ve kremayı çırparak tencerenin içinde karıştırın. Isındığını hissettiğiniz anında ateşten alın ve içine toz şekerleri katın. yemek kaşığı su ve toz jelatini bir kapta karıştırın. Jöle tamamen eriyene kadar karıştırın.
Bu jöleli karışımı; süt, krema ve şekerden oluşan karışımın içine dökün. Yine karıştırın. Daha sonra yoğurdu ve rendelenmiş limonu bu bir kapta karıştırıp önceden hazırladığınız karışıma ekleyin. Tel çırpıcıyla çırpın.
Hazırladığınız panna cotta’nızı 4 adet küçük bardağa eşit olarak paylaştırın. Buzdolabına koyun ve 5 saat, iyice soğuyana kadar bekletin.
Sosun Hazırlanması :
Su ve şekeri bir tencerede ısıtarak karıştırın üzerine meyveleri ekleyin ateşte fazla bekletmeyin. Bir kenarda soğuması için bekletin. Daha sonra panna cotta ların üzerine sosu dökün.
Etli Kuru Fasulye Tarifi
Malzemeler
400gr. kuşbaşı et
2 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı + 1 yemek kaşığı sıvıyağ
3 diş sarımsak
1tatlı kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 adet sivribiber
Pulbiber, tuz
Yapılışı:
Kuru fasulyeleri daha önceden yıkayıp üzerine soğuk su koyarak bekletmek yemeğinize lezzet katacaktır o yüzden yaklaşık 6 saat kadar yıkanmış ve soğuk su da beklemiş olmalarını tercih edin.,
Diğer taraftan yemeği pişireceğiniz tencereye eti alın. Etler bıraktıkları suyu çekene kadar kavurun. Suyunu çektikden sonra üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip etler yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirin.
Daha sonra tereyağı ve zeytinyağı ekleyip soğanlarla beraber kavurmaya başlayın. Biber salçasını, domates salçasını ve doğranmış biberleri ekleyip kavurmaya devam edin.
Son olarak haşlanmış fasulyeleri süzüp etlerin üzerine ekleyin. Doğranmış sarımsakları, tuzu ve pulbiberi ve üzerini biraz geçecek kadar sıcak suyu ekleyip 5-10 dakika kaynatıp ocağı kapatın..
Yemeği lezzetli kılacak bir not paylaşmak istiyorum sizlerle. Kuru fasulye bol sulu değil adı gibi kuru olmalı yani kıvamlı olmalıdır.
Menemen
Evet bugün sizlere tarihin yapılmış en değişik, en leziz menemen tarifini vereceğim.
Malzemeler
- 5 domates
- 1 çay kaşığ kimyon
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı nane
- 2 yumurta
- 1 adet yeşil biber
- 1 ufak soğan
Yapılışı:
Öncelikle soğanı ve yeşil biberi inanılmaz ufak derecede dilimliyoruz ve tavaya hafif kızgın yağla karışmakta olan salçanın üzerine atıyoruz. Bu esnada bunlar kavrulurken (kısık ateşte) domasteslerimizi ufak köpler halinde kesiyoruz. Asla dilim-rende tarzı kesmiyoruz. Kesme şeker büyüklüğünde olacak şekilde küp olarak eksiyoruz. Daha sonra bu domatesleri tavaya olduğu gibi bırakıyoruz ve biber&soğan ikilisiyle kızartmaya başlıyoruz. (bu esnada gerekliyse biraz daha yağ eklenebilir) Bu işlem devam ederken üzerine kimyon, karabiber ve naneyi boşaltıyoruz. Geldik yumurta kısmına. Yumurtaları önce boş bir kaseye kırıyoruz sarıları ve beyazlarını ayırıyoruz. Çünkü sarıların ve beyazların pişme süreleri birbirinden farklıdır. Genelde yapılan yanlış yumurtayı olduğu gibi kırmaktır ama biz önce beyazı 1 dakika sonra sarıları ekliyoruz. Sonu.: MÜKEMMEL MENEMEN !
Hamsili Pilav
Öncelik şunu belirtmek isterim; hamsili pilav yapmanın bir kaç ufak tefek anahtar noktaları var. Sadece tarifi uygulamak yeterli olmaz, pirinç taneleri iri, düzgün ısı yayan bir fırın (sadece ortası pişsin istemeyiz değil mi), taze ve iri hamsiler gereklidir.
Gerekli Malzemeler
- 1 kilo hamsi (4-6 Kişi için)
- İç Pilav
- Mısır unu
- Sıvı yağ (tereyağıda olabilir)
Yapılışı:
Hamsilerin kılçıklarını temizleyip yıkayalım.Suyunun süzülmesi için süzgeçde bekletelim. Suyu iyice süzülmeden yemeğe başlamayalım. İç Pilavı buradaki tarifte olduğu gibi pişirelim.15 dakika demlemeye bırakalım.Tavada pişirecekseniz tavaya fırında pişirecekseniz fırın kabına biraz yağ koyup sadece sırtı mısır ununa bulanmış hamsileri ayçiçek gibi aralarında hiç boşluk kalmayacak şekilde dizelim.Tavanın kenarlarından dışarı taşacak şekilde dizdiğimiz hamsinin üstüne pilavı yayıp bastırmadan hamsileri pilavın üstüne doğru dizelim.Tavamızı ocağa alıp orta ısıda önce altını pişirelim.Altı pişen pilavın tersini çevirip diğer tarafınıda pişirelim yada fırında orta ısıda pişirelim.Sıcak servis yapalım.
Uunutmayın hamsinin kalitesi yemeğin lezzetini belirleyecektir, bu yüzden iri ve taze olmalarına dikkat edelim.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)